Wat betekent Nia?

Nia komt uit de VS (vandaar ook hier en daar de Engelse termen).
Oorspronkelijk staat NIA voor Non Impact Aerobics, het is ontwikkeld door Debbie en Carlos Rosas (links op de foto's) als antwoord op het veelvuldig voorkomen van blessures bij zowel de aerobicsdocenten als de deelnemers.
Zij hebben in negen verschillende bewegingsvormen (uit dans, vechtsport en bewegingsleer) hiervoor de ingrediënten gevonden.

Naarmate de Nia-techniek en achterliggende gedachte verder ontwikkelde werd de betekenis van de afkorting aangepast naar Neuromuscular Integrated Action, vrij vertaald als de actie die lichaam en geest verbindt.

Nia is effectief voor spierkrachtontwikkeling en conditie maar het gaat veel verder dan dat. Je ontwikkelt flexibiliteit, coördinatie, mobiliteit van gewrichten, explosieve kracht, precisie en stabiliteit.
Dit werkt door in je geest en gevoel van welzijn. Als je met je lijf nieuwe bewegingen maakt, intensief met coördinatie bezig bent (want we bewegen voortdurend alles, zowel links als rechts, en gaan alle kanten op), werkt dat door in je geest (bijv. beide hersenhelften worden geprikkeld, je ervaart je lijf en geest als één geheel). Als we vrij geluid maken bij de bewegingen stimuleert dat een diepere ademhaling en je hart wordt er blij van. En hoe is het voor je gevoel van welzijn als je steeds weer uitgenodigd wordt om vooral op je eigen manier en met plezier te bewegen? Feel-good dansfitness!